Filipíny 2017 27.2.-15.3.2017

OLYMPUS DIGITAL CAMERA27. února 2017 jsme se vydali, tři členové našeho klubu, ve složení Radek Jahn, Evžen Ulman st. a Milan Nosil, na dobrodružnou cestu za potápěním na Filipíny, konkrétně na Pandan Island.

Naše cesta začala odletem z Prahy v 15:15 přes Dubaj do hlavního města Filipín – Manily, kam jsme po 19-ti hodinovém putování,  dorazili v 16 hodin místního času. Časový posun je +7 hodin.

Na letišti v Manile na nás čekal Evžen j.r., který celou akci naplánoval.

[one_fourth]Korálovka
[/one_fourth] [one_fourth]Shark
[/one_fourth] [one_fourth]Shark Apo Reef
[/one_fourth] [one_fourth]Shark+Apo Reef
[/one_fourth]

Na Pandan Island jsme dorazili, po dalších dvou dnech cestování, 2. března. Po ubytování jsme byli seznámeni s organizací ponorů a připravili si potápěčské vybavení na druhý den a postupně se seznamovali s dalšími Čechy, kteří se s námi měli potápět.

Všechny ponory se uskutečňovaly kolem  Pandanu. Pod vodou nás čekal nádherný svět korálových zahrad, stěn a takového množství mořské fauny, o které si na mnoha lokalitách v Chorvatsku mohou nechat jen zdát. Vše bylo pro nás nové a nádherné. Pozorovali jsme hejna ryb, korálovky, perutýny, murény, kanice, tuňáky, kranase, hejna barakud…

Ale nejvíce se nám líbilo potápění s želvami – karetami obrovskými. Je to nevšední zážitek pozorovat, jak se ve vaší bezprostřední blízkosti pasou a ladně plavou. Všechny tyto ponory směřovaly k vrcholu našeho potápění na Filipínách. A tímto vrcholem byl třídenní trip na Apo Reef – perla potápění.

Plavili jsme se na lodi Rainbows, kde jsme i spali. Měli jsme kompletní servis i s jídlem. Moc jsme se těšili na potápění se žraloky. Přesněji žraloky bělocípými a černocípými. Je  těžké popsat naše pocity, ale strach to nebyl. Spíše respekt, adrenalin a radost z toho, že můžeme sledovat tyto predátory v jejich přirozeném prostředí. Druhý den jsme podnikli výlet na stejnojmenný ostrov, kde nás čekal výstup na zdejší maják s nádherným rozhledem po okolí.

Po návratu z Apo Reef se uskutečnila oslava a skoro rozloučení při svitu úplňku a táboráku na pláži Pandanu. 14 dní uplynulo jako voda a čekal nás čas odjezdu, který jsme si posunuli až na nejzašší možný termín a tím riskovali, že při jakémkoli možném výpadku v dopravě, nestihneme náš let domů. Naštěstí vše dopadlo dobře a do Manily jsme dorazili ještě s dostatečnou časovou rezervou, kterou využíváme k poslední rozlučkové večeři na Filipínách.

[one_fourth]Nemo
[/one_fourth] [one_fourth]Kladivoun
[/one_fourth] [one_fourth]Trnucha & perutýn
[/one_fourth] [one_fourth]Kareta
[/one_fourth]

Náš odlet “TROCHU” zkomplikoval Milanův  akumulátor k potápěčskému světlu, který byl odhalen při rentgenu zavazadel. Už v Praze byl odhalen a po osobní kontrole milostivě propuštěn dál. Bohužel filipínské bezpečnostní složky ho vyhodnotili jako bezpečnostní hrozbu a tak  o něj přišel. Málem nestihl ani odlet. Brána se oficiálně zavírá 20 minut před startem a Milan dorazil 10 minut před odletem.

Přesun domů proběhl přesně podle itineráře Emirates. Zajímavostí bylo, že jsme odlétali z Manily 15.3. v 0:20 hodin místního času a do Prahy dorazili, díky časovému posunu, ten samý den ve 12:40 hodin našeho času.

Po úžasné dovolené nastal čas k selekci fotek a videí pořízených na nádherném místě naší planety – PANDAN ISLAND.

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.
Milan Nosil

Komentáře jsou uzavřeny.